Helaas is dit blog niet meer actief.

Voor cursussen met PanPastel verwijs ik je naar

dinsdag 8 december 2015

Herfstblad op canvas


Hallo allemaal,

In mijn vorige bericht heb ik laten zien hoe leuk het is om met natuurlijk materialen te werken.
Bij het gebruik van PanPastels is dit jaar mijn keuze op grote herfstbladeren gevallen. Een leuke en soms spannende uitdaging, omdat ik die combinatie nog niet eerder heb gedaan.

Voor deze twee projecten heb ik het zelfde soort blad gebruikt. De eerste keer is het blad na het drogen direct met een penseel en kwast met PanPastels gekleurd; dat geeft op een donkerbruin blad ook donkere, maar mooie, warme herfstkleuren. Zoals op de foto hieronder te zien is (voor een uitgebreide uitleg zie het vorige bericht).


Voor het tweede project is het blad na het drogen tussen kranten eerst voorzichtig met witte Gesso bewerkt. Daarna met een zachte kwast herfstkleuren van PanPastel aangebracht.

Door de witte ondergrond is de PanPastel lichter en helderder van kleur en geeft na het aanbrengen van de eerste laag al het gewenste resultaat. (Bij het eerste blad zijn meerdere lagen aangebracht om de gewenste kleuren te krijgen.)


Voor de achtergrond een canvas met witte Gesso behandeld en met een sponsje verschillende kleuren groene PanPastels aangebracht. Daarna getracht de achtergrond te vullen. Dit gedaan met een stempel van Impression Obsession Rubber Stamps, van de serie cover.a.card, maar dit had door het houten frame niet het gewenste resultaat. Het  gevolg was dat het canvas niet meer bruikbaar was en daarom heb ik nog een stempel op de andere helft uitgeprobeerd.


Eigenlijk vond ik het zonde om dit canvas weg te gooien. In het verleden heb ik al eens geprobeerd om een dergelijk canvas te redden met vochtige doekjes, maar dat gaf bij het opnieuw bewerken vlekken, die niet meer weg te werken waren. Daardoor leek mij het voorzichtig schoonmaken met water ook geen optie en besloot ik om het canvas maar gewoon onder de douche te zetten. Alles wat eraf moest na het afspoelen met de douchekop nog even kort met een nagelborstel behandeld en daarna opnieuw met de douchekop afgespoeld. Na een nachtje drogen bleef er een mooi canvas over met een lichtgroene achtergrond met effecten die op aquarel lijken. Een goede basis om opnieuw te beginnen met een achtergrond.


In de tweede ronde voorzichtig kleine boombladeren één voor één met VersaMark op het canvas gestempeld en met een sponsje met PanPastel groen gemaakt. Daarbij telkens de stempel zowel vanaf de bovenzijde als vanaf de onderkant van het canvas goed aangedrukt. Bij het aandrukken vanaf de onderzijde moet wel worden opgepast dat de randen van de stempel ook niet worden afgedrukt.


Daarna de rand met een kwast met VersaMark ingesmeerd en afgewerkt met Red Iron Oxide. Om de afscheiding wat minder hard te maken, vanaf de rand naar het midden met een spons Red Iron Oxide Tint aangebracht (helaas is dit op de foto minder goed zichtbaar). Als afwerking langs de rand van het canvas Inka Gold, goudbruin gesponst. Dit is ook langs de rand van het blad gebruikt.


Als laatste  het blad met Glimmer Mist bespoten, maar dat is zoals altijd lastig te laten zien op een foto.  Tot slot het grote blad in het midden geplakt. En zie hier het resultaat.

De gebruikte kleuren zijn:
250.5  Diarylide Yellow
340.5  Permanent Red
380.5  Red Iron Oxide
380.8  Red Iron Oxide Tint
660.5  Chromium Oxide Green
680.5  Bright Yellow Green
680.3  Bright Yellow Green Shade
680.8  Bright Yellow Green Tint
740.5  Burnt Sienna

Zoals ik de vorige keer al schreef, heb ik nog een hele voorraad herfstbladeren, dus een hele stapel uitdagingen, helemaal geweldig!

Ik hoop dat ook jullie de uitdaging aangaan om eens met natuurlijke materialen te werken; is ook erg leuk voor de kerst. Veel succes, maar vooral veel plezier ermee!


2 opmerkingen:

Wenda zei

Het is helemaal goed gekomen met dat canvas van jou, het is super geworden en mooie uitleg.

Hugs Wenda

ann B zei

Het is heel mooi geworden . Leuk idee
Groetjes Ann