Helaas is dit blog niet meer actief.

Voor cursussen met PanPastel verwijs ik je naar

maandag 17 november 2014

Sphynx kat

Hallo! Mijn naam is Talitha Spaink, 38 jaar oud, woonachtig in Amstelveen en dit is mijn eerste bijdrage als Designer aan het PanPastel BNL Blog. Ik ben in mei van dit jaar begonnen met tekenen, dus relatief nieuw in de 'wereld van de kunst'. Toen ik begon tekende ik met houtskool; niet het gemakkelijkste materiaal, maar wel heel veelzijdig en ik hou wel van een uitdaging. Toen ik 4 maanden geleden voor het eerst in aanraking kwam met PanPastel was ik gelijk verkocht: wat een ontzettend fijn en veelzijdig materiaal om mee te werken! De finesse die ik maar moeizaam voor elkaar kreeg met houtskool maakte PanPastel haalbaar!

Noa en ik
Mijn Duitse Dog Noa is mijn grootste inspiratie geweest toen ik begon met tekenen. De vele duizenden foto's die ik van haar heb dienden als fantastisch oefenmateriaal. Langzaam breidde mijn 'oefenmateriaal' zich uit naar foto's van honden in mijn omgeving, maar ook naar katten. Zo ben ik ook enorm gefascineerd door de Sphynx (naaktkat). Mijn bijdragen aan dit blog zullen dan ook voornamelijk bestaan uit tekeningen van honden en katten. 

Voor mijn eerste bijdrage heb ik gekozen voor een tekening van een Sphynx, ook omdat veel mensen niet bekend zijn met dit ontzettend bijzondere kattenras:


Voor deze tekening heb ik gebruik gemaakt van PanPastel 800.5 Black, een vel Dessin à Grain gekorreld papier 180 grams A3 formaat van Clairefontaine, een Royal Talens kneedgum en diverse Sofft Art Sponges.


Ik begin altijd met het opzetten van de buitenste belijning en de meest karakteristieke kenmerken van het dier; in dit geval de ogen, de neus en de bek. Voor deze opzet gebruik ik voornamelijk de vier sponsjes uit de Sofft Art Sponge Bar. Daarnaast is het vooral de kunst van het weglaten of weggummen. Aangezien de ogen van deze kat er op de foto écht uitspringen, ben ik begonnen deze zo goed mogelijk te 'vangen' door met name goed te kijken naar de lichtval (witte delen en donkere delen).

Zodra ik tevreden ben over de contouren en 'eye catchende' onderdelen, ga ik verder met het geheel inkleuren van de kop en de omlijsting. Vooralsnog zonder verdere schaduwen aan te brengen; dat doe ik pas in de laatste fase van de tekening. Voor het inkleuren van de tekening gebruik ik de Sofft Art Sponge Angle Slice Round. Om de zwarte onderdelen echt intens zwart te maken, breng ik de PanPastel in meerdere lagen aan, zodat deze goed kan hechten aan het papier.


In de laatste fase van de tekening gaat het vooral om de kleine details; denk aan haartjes, schaduwen en huidplooitjes. Het is kijken, kijken en nog eens kijken. Soms leg ik een tekening een hele dag weg of vraag een ander ernaar te kijken, want te lang achtereen staren maakt ook een soort van 'blind'. Zodra ik tevreden was heb ik de tekening gefixeerd met Artists' Soft Fixative fixeerspray.

Dit is het eindresultaat geworden: 


Mocht je vragen hebben over specifiek deze tekening of over tekenen met PanPastel in het algemeen, laat het dan weten middels een reactie op deze 'blogpost'. Ik zal mijn best doen jullie vragen te beantwoorden!

In mijn volgende post zal een hond centraal staan, tot dan!

Lieve groet, Talitha

8 opmerkingen:

Lydia Boode zei

geweldig mooi Talitha en welkom in ons team

Bea zei

Welkom Talitha..... Wat een prachtig stukje werk!!!

Anneke zei

Heel mooi. Welkom in het team. Grappig ik kom oorspronkelijke ook uit Amstelveen. Groetjes Anneke.

Unknown zei

Bedankt voor de leuke reacties en mooie complimenten!

Ellie Knol zei

welkom Talitha, en ja, dan gebruik je de PP heel anders dan wij... leuk!

Boukje zei

Welkom in het team, leuk om deze manier van werken met PanPastel hier te zien! Knap gedaan hoe je het licht in de ogen hebt gevangen!
Groetjes Boukje.

Miranda zei

Hoi Talitha, wat leuk om een tekenaar in het team te zien! Je naaktkat is mooi geworden en zoals Boukje zegt, het licht in de ogen is zo mooi! Zelf ben ik ook een tekenaar maar voorlopig bevlogen door het stempelen, maar wie weet........Miranda

Rosita zei

Wat een geweldig mooi werkstuk .. WOUW !!! Fijn dat je in ons team zit ;-) kan nog heeeeeel veel van je leren hoor ..super !! Liefs Rosita