Helaas is dit blog niet meer actief.

Voor cursussen met PanPastel verwijs ik je naar

vrijdag 25 maart 2016

Zandschildpad


Hallo allemaal,


Het werken met PanPastel op zand is erg leuk en daarom voor deze kaart weer voor dit materiaal gekozen. Omdat ik het effect van een transparante folie wilde uitproberen, gekozen voor een onderwerp met water. En zo werd na het zand(zee)paardje de zand(zee)schildpad op de knutseltafel geboren.

Voor de schildpad het zelfde folie gebruikt als voor het zeepaardje. Een folie dat in elke winkel met huishoudelijke artikelen op de rol te koop is en dat wordt gebruikt om onder andere kastplankjes en dergelijke te beplakken. Het is een folie met een print aan de bovenzijde (in dit geval marmerprint) en een kleeflaag aan de achterzijde; een eenzijdig klevend folie dus.
Voor de achtergrond (de kaart) heb ik kaftfolie gebruikt. Dit is een transparante folie, ook met een eenzijdige kleeflaag, maar omdat dit voor de achtergrond wordt gebruikt is dit juist ideaal.


Gestart met het schildpadje.
Eerst met een vulpotlood een tekening gemaakt op de goede zijde, de marmerprint, van het folie. Daarna de schildpad uitgeknipt.


Na het uitknippen de schildpad omgedraaid en de beschermlaag van het folie verwijderd en het met de kleefzijde naar boven op het werkblad gelegd. Vervolgens een flinke laag wit zand over het folie gestrooid.
Ook hiervoor weer wit schelpenzand gebruikt dat in de dierenwinkels wordt verkocht als bodembedekking voor vogelkooien; ook wel volièrezand genoemd. De kleine stukjes schelp heb ik er voor dit project uitgezeefd.Het zand met een vinger goed over het folie verdeeld en aangedrukt, zodat de folie helemaal bedekt is met zand. Het overtollige zand er af geschud en terug gegooid in de zak. Gecontroleerd of het folie volledig bedekt is met zand.Daarna het schildpadje gekleurd met PanPastels. Voor het mooiste resultaat kan het beste worden gewerkt met zachte penselen en kwastjes.
Na het kleuren de schildpad op een dun laagje grijze rubberplaat geplakt om dit figuurtje straks meer naar voren te laten komen op de kaart.


Voor de achtergrond eerst een rechthoek van 24 x 17 cm van groen karton gesneden met een rand van 2 cm breed. Daarna een rechthoekig stuk van het transparante folie gesneden. Na het verwijderen van de beschermlaag het folie met de kleefzijde naar boven op het werkblad gelegd en het kartonnen frame erop geplakt.


Daarna de kleeflaag met een dikke laag wit zand bedekt. Ook hiervoor weer het witte schelpenzand gebruikt en ook hiervoor weer de schelpjes eruit gezeefd.


Het zand met een vlakke hand goed over de kleeflaag van het folie verdeeld en aangedrukt. Na het afschudden van het overtollige zand gecontroleerd of de folie helemaal met zand was bedekt. Eventuele dunne of kale plekken kunnen opnieuw met zand worden bestrooid.


Daarna de achtergrond gekleurd en de schildpad erop geplakt. Daarna een tweede frame gesneden en die aan de achterzijde geplakt, zodat ook die kant netjes is afgewerkt.


De gebruikte kleuren zijn:
Schildpad
100.5 Titanium White
220.5 Hansa Yellow
340.8 Permanent Red Tint
380.5 Red Iron Oxide
380.8 Red Iron Oxide Tint
640.1 Permanent Green Extra Dark
680.3 Bright Yellow Green Shade
680.5 Bright Yellow Green
680.8 Bright Yellow Green Tint
740.5 Burnt Sienna
800.5 Black

Achtergrond
100.5 Titanium White
520.1 Ultramarine Blue Extra Dark
520.5 Ultramarine Blue
560.8 Phthalo Blue Tint
580.3 Turquoise Shade
580.5 Turquoise

Zo kan met het gebruik van het zelfde basis materiaal, de PanPastels, in combinatie met andere ondergronden, zoals dit keer de folies, toch weer andere resultaten worden bereikt.


3 opmerkingen:

Wenda zei

Vind hem super mooi geworden Els, heel leuk komt ook op mijn lijstje om hier nog mee aan de slag te gaan.

Hugs Wenda

Brenda zei

Heel erg mooi. En wat gaaf om dit met zand te doen!

Brenda zei

Heel erg mooi. En wat gaaf om dit met zand te doen!