Helaas is dit blog niet meer actief.

Voor cursussen met PanPastel verwijs ik je naar

vrijdag 20 november 2015

Herfstblad

Goedemorgen allemaal,

Bladeren en herfst blijven inspirerende uitdagingen. Ik ben ook altijd verliefd op mooie, grote bladeren met grillige vormen. Het is in deze tijd dan ook heel moeilijk om zonder bladeren thuis te komen na het uitlaten van de honden. Helaas lukt het door tijdgebrek niet om met alle meegenomen bladeren iets te creëeren. Bovendien is het ook lastig, soms zijn de bladeren nog te nat, dan weer te droog of te broos.


Bij dit werkje dus alleen met echte bladeren gewerkt. Het blad na het drogen tussen kranten eerst voorzichtig met witte Gesso bewerkt. Daarna met een zachte kwast warme herfstkleuren van PanPastel aangebracht. 


Voor de afwerking een dun laagje brons- en goudkleurige Perfect Pearls gebruikt. Voor het fixeren het blad met spuitvernis bespoten, omdat ik er graag een glanslaagje overheen wilde hebben, maar dat is helaas niet gelukt. De reactie van het blad was zelfs spannend, het begon te kronkelen en van vorm te veranderen, maar gelukkig is het toch nog wel goed opgedroogd.


Voor de achtergrond een canvas met witte Gesso behandeld en met een sponsje verschillende kleuren groene PanPastels aangebracht. Langs de rand stukjes blad geplakt. Daarna het grote blad erop gelegd, maar omdat het nog een beetje kaal was het blad weer eraf gehaald en de achtergrond met een sjabloon met een schors structuur bewerkt.


Het soort blad en de structuur van het blad is heel bepalend hoe en hoeveel PanPastel op het blad blijft hechten. Langs de rand zijn verschillende soorten bladeren gebruikt en niet elk blad pakte de PanPastels goed. Daarom deze rand ook heel voorzichtig met witte Gesso bewerkt en opnieuw de PanPastel kleuren heel behoedzaam met een zachte kwast aangebracht. Onder en langs de rand het groen donkerder gemaakt. Als laatste het grote blad in het midden geplakt. En zie hier het resultaat.


De gebruikte kleuren zijn:
          250.5  Diarylide Yellow
         340.5  Permanent Red
         380.5  Red Iron Oxide
                   380.8      Red Iron Oxide Tint
                       660.5  Chromium Oxide Green
                 680.5  Bright Yellow Green
                             680.3 Bright Yellow Green Shade
                        680.8  Bright Yellow Green Tint
    740.5  Burnt Sienn
800.5        Black

Het was spannend om dit werkje te maken, maar ook erg leuk. Als ik naast mij kijk, ligt er nog een hele stapel bladeren, dus ook nog een hele uitdaging en zolang het nog geen winter is, blijf ik nog heerlijk in dit jaargetijde hangen.

Ik hoop dat ook jullie de uitdaging aandurven om met echte bladeren te werken.1 opmerking:

ann B zei

Wauw , ik wist niet dat dit met echte bladeren ook kon , je brengt mij op ideeën .